فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی خراسان جنوبی
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 41، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • وحید کیانی، تیمور بازیار حقیقی صفحه 1

    آمایش مناطق مرزی در ایران، به دلیل وجود مرزهای طولانی بین المللی با کشورهای هم جوار از جایگاه ویژه ای در نظام برنامه ریزی کشور برخوردار است؛ بنابراین هدف این مقاله ضمن تبیین جایگاه آمایش مناطق مرزی در نظام برنامه ریزی کشور، به عناصر و مولفه های اقتدار و چگونگی ارتباط این عناصر با آمایش مناطق مرزی خواهد پرداخت. پژوهش حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی است و به روش کیفی انجام شده است. شیوه گردآوری اطلاعات به صورت اسنادی و کتابخانه ای بوده است. مطالعه این مقاله نشان می دهد که اقتدار و توسعه و امنیت در مناطق مرزی سه رکن اصلی در نظام برنامه ریزی کشور است؛ همچنین شدت عدم تعادل منطقه ای و جغرافیایی میان مناطق مرزی و مناطق داخلی بر اقتدار و توسعه ملی تاثیرگذار است؛ به عبارت دیگر اگر آمایش مناطق مرزی بر اساس اصول و قوانین صحیح و همه جانبه صورت بگیرد باعث اقتدار و امنیت و توسعه پایدار در سطح ملی و حفظ وحدت و انسجام و پایداری یک کشور خواهد بود.

    کلیدواژگان: آمایش، مناطق مرزی، نظام برنامه ریزی، تعادل منطقه ای، اقتدار توسعه، امنیت
  • محمد علی پور، محمد اکبری بورنگ صفحه 2

    در پژوهش حاضر ادراک و تجارب زیسته زندانیان از علل افزایش جرایم موادمخدر در خراسان جنوبی به شیوه کیفی و از نوع پدیدارشناسی بررسی شد. با توجه به ماهیت پژوهش، از روش نمونه گیری هدفمند از نوع معیار استفاده شدکه با مصاحبه دقیق 15 نفر، داده های به دست آمده به اشباع رسید. داده های حاصل از تجارب زیسته زندانیان موادمخدر به روش کلایزی (2002) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و از نرم افزار MAXQDA11 به عنوان ابزار تحلیل داده ها استفاده شد. یافته های حاصل از تجارب زیسته زندانیان، در 4 مضمون اصلی «عوامل اجتماعی و فرهنگی»، «عوامل سیاسی و امنیتی»، «عوامل اقتصادی» و «عوامل شخصیتی و فردی» دسته بندی شد که هر کدام از مضامین اصلی، دارای مضامین فرعی مختلفی هستند. به طورکلی تجارب زندانیان جرایم موادمخدر در خراسان جنوبی نشان می دهد که هر روز جرایم موادمخدر با توجه به علت های بیان شده افزایش پیدا می کند و آمار زندانیان رو به افزایش است و می بایست متناسب با هر کدام از علل افزایش، برنامه هایی تدبیر کرد تا این رویه صعودی، کاهشی شود تا جامعه دچار آسیب های احتمالی نشوند.

    کلیدواژگان: جرم، امنیت، موادمخدر، خراسان جنوبی
  • سجاد جمراسی، آرش نصیری زرقانی صفحه 3

    بررسی اثرگذاری متقابل امنیت و توسعه اقتصادی در نواحی مرزی، وجود بی عدالتی های جغرافیایی، توسعه نامتوازن و نابرابری های فضایی در مناطق پیرامونی نسبت به مناطق مرکزی کشور از یک سو و وجود یک نظام سیاسی متمرکز از سوی دیگر، ممکن است همبستگی، وحدت، امنیت و قدرت ملی را دچار چالش کرده و موجب تحرکات واگرایانه قومی - مذهبی و ناامنی در این نواحی شود. در این راستا دیدگاه های نوین امنیت سازی در ارتباط با نواحی مرزی، بر استراتژی توسعه پایدار در این مناطق تاکید دارند به طوری که از این دیدگاه، بسیاری از اندیشمندان توسعه و امنیت را مکمل یکدیگر می دانند. با این معنا می توان امنیت پایدار را مرهون توسعه پایدار و توسعه پایدار را تضمین کننده امنیت ملی دانست. یکی از دغدغه های مهم و همیشگی جامعه، امنیت به ویژه در مرزهای سرزمینی کشور بوده است. امروزه برقراری امنیت تنها با تکیه بر قدرت نظامی به دست نمی آید، بلکه متاثر از عوامل اقتصادی، سیاسی، نظامی و فرهنگی به صورت توام بوده که مستلزم طراحی و تدوین سیاست برنامه ریزی همه جانبه و متناسب با آن است؛ چراکه عدم توسعه در مرزها، خود منبع مهم ناامنی و بی ثباتی در کشورهاست که توانایی سرایت آن به مرکز را هم دارد. بااین وجود بهترین راهکار برای رسیدن به امنیت پایدار در نواحی مرزی، توسعه یافتگی همه جانبه و رفع تهدیدات داخلی و خارجی با یک استراتژی فرصت محور است. ازاین رو توجه به نواحی مرزی استان خراسان جنوبی به عنوان یکی از استان های مرزی کشور، در راستای توسعه و امنیت بسیار حایز اهمیت است. نوشتار حاضر با روش توصیفی - تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای سعی در تبیین اثرات متقابل امنیت و توسعه یافتگی در مرزهای استان خراسان جنوبی به ویژه در شهرستان مرزی درمیان دارد.

    کلیدواژگان: نواحی مرزی، توسعه اقتصادی، امنیت، شهرستان درمیان
  • شادی فیاض کش، مینا قصاب بیلندی، حسین بهاری صفحه 4

    تخریب اموال عمومی در سطح جامعه شهری را باید نوعی هرج ومرج طلبی شهری و ضد رفتارهای شهرنشینی دانست که امروزه در سطح جوامع ناشی از عوامل فشار و محرومیت های اجتماعی، ناکامی ها، ازخودبیگانگی ها و آنومی و... در حال افزایش است. امروزه این رفتار نابهنجار در سطح جوامع شهری، شهر را بی امنیتی اجتماعی و فرسایش بی اعتمادی در روابط متقابل شهری روبرو کرده است. چنین تخریبی از سوی گروه های جوان دارای عوارض و پیامدهای مادی و معنوی است، عدم فرایند جامعه پذیری و تربیت صحیح در خانواده و مدرسه، ارتباط افراد خرابکار با گروه های منحرف، وجود منزلت های اجتماعی و اقتصادی پایین این افراد، فقدان برنامه های فرهنگی و جذاب برای جوانان در سطح جامعه، در راستای پر کردن اوقات فراغت، برخوردار بودن از مشکلات روانی و ناکامی و پرخاشگری در بین نوجوانان و جوانان از سوی خانواده و نهادهای اجتماعی و... باعث بروز پیامدهای منفی ازجمله گرایش به اعمال وندالیستی شده است؛ لذا ارایه راهبردها و راهکارهای فرهنگی و اجتماعی تا حدی می تواند برای کاهش این رفتارهای مخرب اثرگذار باشد. در این راستا پژوهش حاضر با روش پیمایشی (مصاحبه و پرسشنامه) با 25 نفر از کارکنان محترم شهرداری بیرجند به بررسی و تحلیل پدیده وندالیسم در شهر بیرجند و دلایل شکل گیری آن در این فضای جغرافیایی پرداخته است.

    کلیدواژگان: فضاهای عمومی، وندالیسم، جوامع شهری، شهرنشینی، بیرجند
  • روح الله کمالی، فاطمه حسینی صفحه 5

    سازمان ها به عنوان ارکان اصلی اجتماعات کنونی، نقش تعیین کننده ای در برآوردن انتظارات جوامع دارند و نیروی انسانی باارزش ترین منبع برای سازمان ها به شمار می آید. هدف این پژوهش بررسی رابطه حمایت اجتماعی مدیران با انگیزش مشارکت در برنامه های اوقات فراغت در کارکنان مرکز آموزش محمد رسول الله (ص) است. روش تحقیق از نوع توصیفی - پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه آماری آن شامل کلیه کارکنان مرکز آموزش محمد رسول الله (ص) (200 نفر) است. تعداد حجم نمونه 127 نفر بوده که به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مقیاس انگیزه مشارکت در برنامه های اوقات فراغت گیل و همکاران (1983) و پرسشنامه حمایت اجتماعی فیلیپس (1986) استفاده شده است. برای سنجش اعتبار پرسشنامه ها از ضریب آلفای کرون باخ برای هر دو پرسشنامه به ترتیب 89/0 و 92/0 به دست آمد. یافته های تحقیق نشان داد که بین حمایت اجتماعی با مولفه های (حمایت خانواده، دوستان و سایرین) بر روی انگیزه مشارکت در برنامه های اوقات فراغت همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج آزمون رگرسیون گام به گام نیز نشان داد که از بین 3 متغیر پیش بین متغیر حمایت خانواده با ضریب بتای 542/0 به میزان 54 درصد بیشترین تاثیر را بر روی انگیزه مشارکت در برنامه های اوقات فراغت دارا است. درنتیجه چون نیروی انسانی مهم ترین سرمایه هر سازمان است، باید حمایت همه جانبه ای از سازمان خود دریافت کنند، چراکه حمایت سازمانی سبب افزایش احساس ارزش و ارجمندی کارکنان می شود و باید آحاد جامعه به منظور برخورداری از فواید مشارکت در فعالیت های بدنی اوقات فراغت و افزایش سلامت جسمانی، برنامه ریزی را در فرایند روزمره خود مورد تاکید قرار دهند.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، انگیزش مشارکت، اوقات فراغت، مرکز آموزش محمد رسول الله (ص)
  • محمدعلی طالبی، بهناز زال، علی اکبر نخعی شامحمود صفحه 6

    هدف از این پژوهش، بررسی آسیب‏های اجتماعی مهرشهر به عنوان یکی از محلاتی که اقشار مختلف اجتماعی در آن سکونت دارند، است. روش تحقیق از نوع تحقیقی- کاربردی است و جامعه آماری این تحقیق شامل زنان سرپرست خانوار تحت حمایت بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی (ره) در محدوده مهرشهر بیرجند بوده است. از بین جامعه آماری تعداد 130 نفر با استفاده از فرمول کوکران به عنوان نمونه به روش نمونه گیری تصادفی در دسترس انتخاب شده اند. ابزار پژوهش، پرسش نامه های محقق ساخته بوده که به بررسی آسیب های اجتماعی، وضعیت اجتماعی و کارکرد نیروی انتظامی پرداخته است. داده ها با استفاده از نرم افزار جامع آماری و ضریب همبستگی رگرسیون و تحلیل مسیر تحلیل شد و در نتایج پژوهش چنین به دست آمد که نیروی انتظامی در کاهش آسیب‏های اجتماعی هر دو گروه این زنان می‏تواند تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: سازمان بهزیستی، زنان سرپرست خانوار، کمیته امداد، نیروی انتظامی
|
  • vahid kiani, Taimur Baziar Haghigi Page 1

    The planning of border areas in Iran has a special place in the country's planning system due to the existence of long international borders with neighboring countries. Therefore, the purpose of this article, while explaining the position of border area planning in the country's planning system, will deal with the elements and components of authority and how these elements relate to border area planning. The current research is of descriptive-analytical type and it was done with qualitative method. The method of collecting information was in the form of documents and libraries. The study of this article shows that authority, development and security in the border areas are the three main pillars in the country's planning system; Also, the severity of the regional and geographical imbalance between the border regions and the internal regions has an effect on national authority and development; In other words, if the settlement of border areas is done based on correct and comprehensive principles and laws, it will lead to authority, security, and sustainable development at the national level, and maintain the unity, cohesion, and stability of a country.

    Keywords: Amish, border regions, planning system, regional balance, authority, development, security
  • Mohammad Alipour, Mohammad Akbary Borng Page 2

    In the present study, the perception and lived experiences of prisoners on the causes of the increase in drug crimes in South Khorasan were investigated qualitatively and phenomenologically. According to the nature of the research, the purposeful sampling method of criterion type was used, and with the detailed interview of 15 people, the obtained data reached saturation. The data obtained from the life experiences of drug inmates were analyzed using the method of Colaizy (2002) and MAXQDA11 software was used as a data analysis tool. The findings from the lived experiences of the prisoners were categorized into 4 main themes: "social and cultural factors", "political and security factors", "economic factors" and "personal and individual factors", each of the main themes has different sub-themes. . In general, the experiences of drug-related prisoners in South Khorasan show that drug-related crimes are increasing every day due to the stated reasons, and the number of prisoners is increasing, and plans should be devised according to each of the reasons for the increase, so that this upward trend is reduced. so that the society does not suffer possible damages.

    Keywords: Crime, security, drugs, South Khorasan
  • sajjad jamrasi, Arash Nasiri Zarghani Page 3

    Examining the mutual effect of security and economic development in the border areas, the existence of geographical injustices, unbalanced development and spatial inequalities in the peripheral regions compared to the central regions of the country on the one hand and the existence of a centralized political system on the other hand, it is possible for solidarity, unity, security and power challenge the national and cause ethnic-religious divergent movements and insecurity in these areas. In this regard, the new views of security in relation to the border areas emphasize on the strategy of sustainable development in these areas, so that from this point of view, many thinkers consider development and security as complementary to each other. With this meaning, sustainable security can be seen as dependent on sustainable development, and sustainable development is a guarantee of national security. One of the important and constant concerns of society has been security, especially in the territorial borders of the country. Today, the establishment of security is not achieved only by relying on military power, but is influenced by economic, political, military and cultural factors in a combined manner, which requires the design and formulation of a comprehensive and appropriate planning policy; Because the lack of development at the borders is itself an important source of insecurity and instability in countries, which has the ability to spread to the center. However, the best solution to achieve stable security in the border areas is comprehensive development and elimination of internal and external threats with an opportunity-oriented strategy. Therefore, it is very important to pay attention to the border areas of South Khorasan province as one of the border provinces of the country, in the direction of development and security. The present article tries to explain the mutual effects of security and development in the borders of South Khorasan province, especially in the border city, with the descriptive-analytical method and relying on library sources.

    Keywords: Border areas, economic development, security, Madhim city
  • Shadi Fiyaz Kash, Mina Kasab Bilandi, Hossein Bahari Page 4

    Identification of public spaces affected by the phenomenon of vandalism in Birjand cityThe destruction of public property at the level of urban society should be considered as a type of urban anarchy and anti-urban behavior, which is increasing today at the level of societies due to pressure factors and social exclusions, failures, alienation and anomie, etc. Today, this abnormal behavior at the level of urban communities has faced the city with social insecurity and the erosion of mistrust in urban mutual relations. Such destruction by young groups has material and spiritual complications and consequences, the lack of socialization process and correct upbringing in the family and school, the connection of saboteurs with deviant groups, the existence of low social and economic status of these people, the lack of cultural and attractive programs for young people in At the level of society, in order to fill free time, having mental problems and failure and aggression among teenagers and young people from family and social institutions, etc., has caused negative consequences, including the tendency to vandalistic acts; Therefore, providing cultural and social strategies and solutions can be effective to reduce these destructive behaviors. In this regard, the present research has investigated and analyzed the phenomenon of vandalism in the city of Birjand and the reasons for its formation in this geographical space through a survey method (interview and questionnaire) with 25 respected employees of Birjand Municipality.

    Keywords: Public spaces, vandalism, urban communities, urbanization, Birjand
  • roohollah kamali, fatemeh hosseini Page 5

    Organizations, as the main elements of today's societies, have a decisive role in meeting the expectations of societies, and human power is considered the most valuable resource for organizations. The purpose of this research is to investigate the relationship between managers' social support and the motivation to participate in leisure programs among the employees of Muhammad Rasulullah (PBUH) Education Center. The research method is descriptive-survey of correlation type. Its statistical population includes all the employees of Muhammad Rasulullah (PBUH) Education Center (200 people). The sample size was 127 people who were selected randomly. To collect data, the scale of motivation to participate in leisure programs by Gill et al. (1983) and Phillips' social support questionnaire (1986) were used. To measure the validity of the questionnaires, Cronbach's alpha coefficient was obtained for both questionnaires, 0.89 and 0.92, respectively. The findings of the research showed that there is a positive and significant correlation between social support and components (support from family, friends and others) on the motivation to participate in leisure programs. The results of the stepwise regression test also showed that among the 3 predictive variables, the family support variable with a beta coefficient of 0.542 has the greatest effect on the motivation to participate in leisure programs. As a result, because human power is the most important capital of any organization, they should receive comprehensive support from their organization, because organizational support increases the sense of value and dignity of employees, and society members should plan in order to enjoy the benefits of participation in leisure time physical activities and increase physical health. to emphasize in their daily process.

    Keywords: Social support, participation motivation, free time, Muhammad Rasoolullah (PBUH) Education Center
  • MohammadAli Talebi, Behnaz Zal, AliAkbar Nakhai Shammahmoud Page 6

    The purpose of this research is to investigate the social harms of Mehrshahr as one of the neighborhoods where different social strata live. The research method is research-applied and the statistical population of this research includes women heads of households under welfare support and the Imam Khomeini (RA) Relief Committee in Mehrshahr, Birjand. Among the statistical population, 130 people were selected using Cochran's formula as a sample using random sampling method. The research tool was researcher-made questionnaires that examined social harms, social status and the functioning of the police force. The data was analyzed using comprehensive statistical software and regression correlation coefficient and path analysis, and in the research results, it was found that the police force can be effective in reducing the social damage of both groups of these women.

    Keywords: Welfare organization, women heads of households, relief committee, police force